Atmel Studio 7 doesn't start with no error message

Go To Last Post
22 posts / 0 new
Author
Message
#1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hello

 

I have two new computers: one new laptop Acer Swift 314-52 and desktop HP H5SUOKO, both with Windows 10 Home. I've installed Atmel Studio 7.0.1931 and on HP everything works fine, but on Acer I can't run AS. When I try to open AS, I just hear Windows alert sound and nothing happens, no any message, even splash screen doesn't appear. I tried to uninstall it and install again. Installation went fine, no any errors were shown, but AS still can't launch. Then I tried to uninstall it with Revo Uninstaller as someone mentioned on this forum, and then install again, but no success. What's wrong? Is there any log where AS saves error messages during startup? 

 

Thanks for help!

This topic has a solution.
Last Edited: Thu. Aug 2, 2018 - 05:06 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

I believe it may write a log file as it starts )or tries to start) up so you may want to look for that and see if it contains anything useful to determine why the startup fails.

 

As you've mentioned Windows 10 note that I've seen some posts here in recent days that says that the most recent Win10 update from M$ may have buggered up AS7 operation - so you may want to consider rolling back if that update has been applied.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

OK, but where's the log?

 

This is a new computer. It has Windows 10 Home version 1803, whereas HP computer (where AS7 works) has Windows 10 Home version 1709. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

leonow32 wrote:
OK, but where's the log?
That's for you to find out - clearly it's going to be somewhere within the install directories (so I guess under \Program Files(x86)\Atmel\... perhaps?). You can either search this site for previous threads where Morten from Atmel has mentioned these logs or you can just "dir *.log /s" for it at the top of that installation location.

 

EDIT and, yes, it's apparently 1803 that may have seriously screwed things (nice to know M$ are reliable in their ability to SNAFU everything they touch!)

Last Edited: Wed. Jul 4, 2018 - 08:37 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

clawson wrote:
clearly it's going to be somewhere within the install directories

could also be somewhere in user\Application Data\...

 

clawson wrote:
search this site

Probably a standard VS thing - so a general search, or a search at MS, may also yield useful information ...

 

 

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

leonow32 wrote:
OK, but where's the log?

FAQ: My installation fails. Where can I get the log files for the installation?

https://microchip.secure.force.com/microchipknowledge/articles/en_US/FAQ/My-Atmel-Studio-7-installation-fails-where-will-I-get-the-log-files-for-installation/

via Microchip -> Design Support -> Technical Support :

http://www.microchip.com/support/hottopics.aspx

Development Tools pull-down menu, Atmel Studio

leonow32 wrote:
This is a new computer. It has Windows 10 Home version 1803, ...
It's possible that the previous Windows 10 version 1803 build is functional wrt Atmel Studio; try a rollback (one has 10 days after a new build to rollback)

Otherwise, some OEM make it easy to revert to Windows 10 version 1709 (it's on their website, can be a part (USB stick drive) that's order-able especially when purchasing a PC)

leonow32 wrote:
... whereas HP computer (where AS7 works) has Windows 10 Home version 1709.
Likely won't stay 1709 for long.

From easy to difficult :

  • Enterprise, Education - setting minimal telemetry ceases Windows 10 updates
  • Pro - set defer update duration to maximum (approx one year)
  • Home - metered connections for Wi-Fi and Ethernet, wushowhide


Microsoft

Recovery options in Windows 10

https://support.microsoft.com/en-us/help/12415/windows-10-recovery-options

Computerworld

The best places to find Windows 10 ISOs

How and where to safely grab these sometimes-elusive beasts — including versions from years past.

by  and Kari Paajolahti

May 15, 2018

https://www.computerworld.com/article/3269118/microsoft-windows/best-places-to-find-windows-10-isos.html

Computerworld

Get the Microsoft June patches applied, but watch out for Win7 NICs and old antivirus

June was a relatively benign month for Windows and Office patches, but the lingering problem with certain Win7 network interface cards, and a surprising revelation that Windows Defender isn’t being updated, should put Win7 folks on notice.

by 

JUL 2, 2018

https://www.computerworld.com/article/3286217/microsoft-windows/get-the-microsoft-june-patches-applied-but-watch-out-for-win7-nics-and-old-antivirus.html

(last section)

Step 3. For Windows 10

...

 

"Dare to be naïve." - Buckminster Fuller

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

clawson wrote:
(nice to know M$ are reliable in their ability to SNAFU everything they touch!)
Windows updates are corrected usually within a week or few of a release; so, wait "a while" before installing any Windows update (the exception is a Microsoft security advisory; infamously, an advisory a few months before WannaCry)

Windows 10 -

Semi-Annual Channel (Targeted) is a work-in-progress; avoid it, wait for Semi-Annual Channel.

The problem with that method is it eats into the 18 month lifetime of a Windows 10 version (24 months for Enterprise and Education, 30 months for Windows 10 by subscription)

 

https://support.microsoft.com/en-us/help/4009469/windows-7-sp1-windows-server-2008-r2-sp1-update-history

https://support.microsoft.com/en-us/help/4009470/windows-8-1-windows-server-2012-r2-update-history

https://www.microsoft.com/en-us/itpro/windows-10/release-information

https://docs.microsoft.com/en-us/security-updates/

 

"Dare to be naïve." - Buckminster Fuller

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

gchapman wrote:
Windows updates are corrected usually within a week or few of a release;
Other companies do their beta testing "in house" ;-)

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

I couldn't downgrade Windows 1803 to 1709 on new laptop, because it's factory installed. So I've made an experiment and upgraded Windows from 1709 to 1803 on desktop computer and guess what happend to Atmel Studio - nothing! Still works! So version of Windows makes no difference, but we have still no clue how to solve this problem. 

 

I haven't found any logs, unfortunately.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Start with the switch atmelstudio.exe /log and attach the logs mentioned in the below article.

 

https://microchip.secure.force.c...

 

Regards,

Charles

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Thanks for help! Here comes the log

Attachment(s): 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Error seems to be here:

    <record>30</record>
    <time>2018/07/05 09:02:06.147</time>
    <type>Error</type>
    <source>VisualStudio</source>
    <description>CreateInstance failed for package [Async Query Service Package]</description>
    <guid>{DD7B74B5-C1F9-411A-B22E-5E711592BC6B}</guid>
    <hr>80131522</hr>
    <errorinfo>Nie można skonkretyzować menedżera domen określonego przez hosta.</errorinfo>

Wonder what that last line says?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Well, let me just google that for you ...

 

cheeky

 

http://www.errortoenglish.com/pl/R0D2L7L8/Nie-mo%C5%BCna-skonkretyzowa%C4%87-mened%C5%BCera-domen-okre%C5%9Blonego-przez-hosta.aspx

 

 

ERROR TO... ENGLISH !

      

 

   

 

Localized version

Nie można skonkretyzować menedżera domen określonego przez hosta.

Click to search this error in Google

 

English version

The domain manager specified by the host could not be instantiated.

Click to search this error in Google

 

 

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Can you check whether you are able to run TestApplication.exe /log successfully?

 

Regards,

Charles

Attachment(s): 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hello

 

Same case as in Atmel Studion. I only hear windows alert sound and nothing happens. In the log there's same error as in Atmel Studio's log.

 

 

Attachment(s): 

This reply has been marked as the solution. 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Please try the following 

 

1)  Delete  %appdata%\Microsoft\VisualStudio\14.0

 

2) Delete %localappdata%\Microsoft\VisualStudio\14.0

 

3) Delete %appdata%\Atmel\AtmelStudio\7.0\

4) Delete %localappdata%\Atmel\AtmelStudio\7.0

5) Uninstall Atmel Studio 7.0

6) Clean up Visual Studio using https://github.com/Microsoft/VisualStudioUninstaller/releases/tag/v1.4

7) Install Microsoft Visual Studio Isolated Shell 2015 installer (https://s3-us-west-2.amazonaws.com/atmel-studio/visual-studio-isolated-shell-14.0.23107.10.exe

 

8)  Run TestApplication.exe /log 

 

Let us know how it went and attach the ActivityLog.xml.

 

Regards,

Charles

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Thanks for your reply!!! Tomorrow I'm going on holidays, so I'll check it after return. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

Hello!!! Works!!! Thanks a lot!

 

1)  Delete  %appdata%\Microsoft\VisualStudio\14.0

I don't have 14.0. There's 10.0 and 15.0_82888480. I've deleted both of them.

 

2) Delete %localappdata%\Microsoft\VisualStudio\14.0

Again, no 14.0. There were:

- 10.0

- 15.0

- 15.0_82888480

- Packages

- SettingsLogs

- vshub

all of them trashed

 

3) Delete %appdata%\Atmel\AtmelStudio\7.0\

ok

 

4) Delete %localappdata%\Atmel\AtmelStudio\7.0

ok

 

5) Uninstall Atmel Studio 7.0

ok

 

6) Clean up Visual Studio using https://github.com/Microsoft/Vis...

no problems

 

7) Install Microsoft Visual Studio Isolated Shell 2015 installer (https://s3-us-west-2.amazonaws.c...

This app told me that Visual Studio is already installed, so I uninstalled it and installed again with this installer.

 

8) TestApplication works. It starts and opens empty Visual Studio window. Then I installed Atmel Studio 7.0.1931 and is works :D :D :D 

 

Here's the log from TestApplication

Attachment(s): 

Last Edited: Wed. Aug 1, 2018 - 11:50 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

leonow32 wrote:
 Works!!!

So please mark the solution - see Tip #5

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

alguim que me ayude estoy con windows 8.1 ya llevo dos dias sin dormir quriendo solucionada el problema del  " visual studio 2015 shell (isolated)  no e podido no puedo usar el software  de atmel estudio 7 por culpa de este bendito error ............... alguien me  puede a que se debe el error  y como podria solucionarlo sin antes volverme loco ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

 

jhordy

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

jhordy wrote:

alguim que me ayude estoy con windows 8.1 ya llevo dos dias sin dormir quriendo solucionada el problema del  " visual studio 2015 shell (isolated)  no e podido no puedo usar el software  de atmel estudio 7 por culpa de este bendito error ............... alguien me  puede a que se debe el error  y como podria solucionarlo sin antes volverme loco ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

 

 

Try this  https://translate.google.com/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

If you are having an issue with Visual Studio Isolated Shell 2015, please follow the steps

 

1) Clean up Visual Studio using https://github.com/Microsoft/VisualStudioUninstaller/releases/tag/v1.4

3) Install Microsoft Visual Studio Isolated Shell 2015 installer (https://s3-us-west-2.amazonaws.com/atmel-studio/visual-studio-isolated-shell-14.0.23107.10.exe

 

Regards,

Charles