Atmel Studio 7 creation of Arduino programs fails to obtain the installation package

Go To Last Post
5 posts / 0 new
Author
Message
#1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

Pack manager could not get install packs

unable to open database fileF

 

delete the file and do "Reset cache" from the 'advanced' menu to recover

This topic has a solution.
Last Edited: Mon. Jun 21, 2021 - 08:13 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0


You'll need to give more details of what, exactly, you did to get those messages.

 

A screenshot of the message would help - see: Tip #1 in my signature, below, for posting images & getting screenshots.

 

When you say, "creation of Arduino programs" - do you mean importing an Arduino "sketch" ?

 

Have you checked recent posts for other issues with "Pack Manager" ... ?

 

ADDENDUM

 

https://www.avrfreaks.net/forum/failed-get-device-info-pack-manager-atmega16-and-avr-gcc-error

 

Note - that's not the way to get screenshots!

 

 

https://www.avrfreaks.net/forum/selecting-new-project-gcc-c-executable-project-atmega32-then-it-says-error-occured-couldnt-get

 

see how much clearer that is?!

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
Last Edited: Wed. Jun 16, 2021 - 10:02 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

@Jimli Don't forget to mark your #1 post as "The Solution"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

FYI #1 cannot be marked as a solution in any thread ;-)

This reply has been marked as the solution. 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

I found the solution and I'm really sorry for not updating it here in time.

 

1) Modify the \atpackmanager\ atpack.properties file inside the installer (I used Sublime text 3 to open it)

2) Set CacheFolder =D:\Atmel\Studio\list\7.0 (this is my Atmel studio installation path, you can change it to your own installation path)

3) Restart the program and create a new project, if there are two files main.cpp and device_startup, just delete them.