ATSAME53 RTC, Calendar problem

Go To Last Post
8 posts / 0 new
Author
Message
#1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hello, i've been developing a time and date display in atsame53 mcu, i've a problem on this topic. System has counting with 1hz but as example 30. seconds; it has delaying a second and then continue. where is may be problem? can you help me?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

https://www.avrfreaks.net/forum/...

 

Welcome to AVRFreaks!

You will need to provide more info about your program and setup in order for any one to help you with your situation.

 

Jim

 

Click Link: Get Free Stock: Retire early! PM for strategy

share.robinhood.com/jamesc3274

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

hello, i can more explain.

 

I have been using ATSAME53 MCU in my project. I want to add a time and date display with using Calendar driver. My time is count with 1Hz frequency but for example 10 seconds or 30 seconds; it waits a second then continue. Where is may be problem? I have used 1024 Hz output with external oscillator and divided by 1024. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

mcomert wrote:
it waits a second then continue.

This would be a WAG, but my guess is you have something else triggered at 10/30 second intervals that is taking too long to service, and causing the delay.....

I would suggest you write a small complete program that demos the problem and post it here using the "<>" code tag in the edit bar above.

 

Jim

 

Click Link: Get Free Stock: Retire early! PM for strategy

share.robinhood.com/jamesc3274

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

ki0bk wrote:

mcomert wrote:
it waits a second then continue.

This would be a WAG, but my guess is you have something else triggered at 10/30 second intervals that is taking too long to service, and causing the delay.....

I would suggest you write a small complete program that demos the problem and post it here using the "<>" code tag in the edit bar above.

 

Jim

 

 

Hello, I am using FreeRTOS on my system. I think, there is shifting on frequency. How can i solve this problem that my think. That number was just example that my saying. System has not delayed same time intervals, its always changing.

Also I've using "calendar_get_date_time()" function. Although delays it has to always concurrency feedback to me.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

mcomert wrote:
 I am using FreeRTOS on my system.

Have you asked your question in their support forum?  https://freertos.org/FreeRTOS_Su...

 

Jim

 

Click Link: Get Free Stock: Retire early! PM for strategy

share.robinhood.com/jamesc3274

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

ki0bk wrote:

mcomert wrote:
 I am using FreeRTOS on my system.

Have you asked your question in their support forum?  https://freertos.org/FreeRTOS_Su...

 

Jim

 

 

No. i think, my problem is not relevant FreeRTOS. Is that right?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

With a RTOS, you can have many timing issues, priority issues, ect... 

Are there any RTC Calendar examples?  If so, do they work on your hardware? 

Too many issues to solve here, you will need guidance from RTOS folks.

 

Jim

 

Click Link: Get Free Stock: Retire early! PM for strategy

share.robinhood.com/jamesc3274