Xmega a1u + ksz8851

Go To Last Post
14 posts / 0 new
Author
Message
#1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

I'm a novice. Please, help. плач

 

I have XMEGA A1U Xplained pro and expansion board Ethernet1 Xpained pro (ksz8851snl).

But I do not understand how to work with the expansion board?

 

Maybe someone has examples?

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

I would start with the data sheet for the ksz8851snl. It can be found at http://ww1.microchip.com/downloa...  I would also check to see whether or not there are Arduino examples. If there are, those examples should show you how to do various things, even if you do not directly use the code.

 

By the way, XMega chips are relatively complex for an 8 bit micro. They are not a particularly easy way for a beginner to start.

 

Jim

Jim Wagner Oregon Research Electronics, Consulting Div. Tangent, OR, USA http://www.orelectronics.net

Last Edited: Mon. Dec 25, 2017 - 06:52 PM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

http://www.avrfreaks.net/forum/example-project-ethernet1-xplained-pro-modul-solved

Have you followed the instructions in the user manual for the ethernet board?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

YES, I have the same problem

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

sashakbr wrote:
Maybe someone has examples?

Surely, when you plug it into the PC, Atmel Studio recognises it (both the XMEGA A1U Xplained pro and the Ethernet1 Xpained pro) - and you get the full list of available examples ?

 

EDIT

 

SEE: http://www.microchip.com/webdoc/asf/asf.GettingStarted.CreateNewExampleProject.html

 

https://youtu.be/_ADg1cIWRWg?t=26 - for AS6, but 7 is the same in this respect. The list should automatically be filtered by the detected boards ...

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
Last Edited: Wed. Jan 3, 2018 - 04:58 PM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Unfortunately, this does not happen. Atmel discovers the board, but the module sees but can not recognize.

 

And so I do not have one. The module is working.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

sashakbr wrote:
Unfortunately, this does not happen

What, exactly, "does not happen" ?

 

Show your working.

 

the module sees but can not recognize.

Sorry, what do you mean by that?

 

 

And so I do not have one

Which "one" are you referring to here?

 

The module is working.

and which "module" are you referring to here?

How have you verified that it is "working" ?

 

Posting screenshots may help - instructions here: https://www.avrfreaks.net/comment...

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

When I plug an Ethernet1 Xplained Pro into a SAM D21 Xplained Pro, AS only sees the SAM D21, not the Ethernet1.  It still functions though.

Greg Muth

Portland, OR, US

Atmel Studio 7 (Version: 7.0.1652) on Windows 10

Xplained/Pro/Mini Boards mostly

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hmm - that's a bug, then!

 

Does it (still) correctly detect & identify other Xplained Pro extension boards ?

 

EDIT

 

The first few google hits for "Ethernet1 Xplained Pro" were dead links, but eventually got to:

 

So it definitely should work ...

 

Have you accidentally enabled saxophone mode ... ?

 

<rolls-eyes>

 

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
Last Edited: Thu. Jan 4, 2018 - 12:33 PM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Sorry for my English.

 

I have the same thing.

When I plug an Ethernet1 Xplained Pro into a SAM D21 Xplained Pro, AS only sees the SAM D21, not the Ethernet1.  It still functions though.

When I plug an Ethernet1 Xplained Pro into a XMEGA A1U Xplained Pro, AS only sees the SAM D21, not the Ethernet1.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

sashakbr wrote:
When I plug an Ethernet1 Xplained Pro into a XMEGA A1U Xplained Pro, AS only sees the SAM D21, not the Ethernet1.

Amazing!

 

You can turn an XMEGA into a SAM D21!!

 

cheeky

 

But, anyhow, even if the auto-detection doesn't work you should now know where to search manually ...

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Greg_Muth wrote:
When I plug an Ethernet1 Xplained Pro into a SAM D21 Xplained Pro, AS only sees the SAM D21, not the Ethernet1.

sashakbr wrote:
I have the same thing.

That's a bug, then.

 

So one (or both) of you should report this to Microchip ...

 

Top Tips:

  1. How to properly post source code - see: https://www.avrfreaks.net/comment... - also how to properly include images/pictures
  2. "Garbage" characters on a serial terminal are (almost?) invariably due to wrong baud rate - see: https://learn.sparkfun.com/tutorials/serial-communication
  3. Wrong baud rate is usually due to not running at the speed you thought; check by blinking a LED to see if you get the speed you expected
  4. Difference between a crystal, and a crystal oscillatorhttps://www.avrfreaks.net/comment...
  5. When your question is resolved, mark the solution: https://www.avrfreaks.net/comment...
  6. Beginner's "Getting Started" tips: https://www.avrfreaks.net/comment...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

@awneil said:

 

So one (or both) of you should report this to Microchip ...

 

Done: Case 00269606

Greg Muth

Portland, OR, US

Atmel Studio 7 (Version: 7.0.1652) on Windows 10

Xplained/Pro/Mini Boards mostly

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

From Microchip:

**** Proposed Resolution Begin ****

Issue might be due to missing Ethernet1 Xpro in board database.
This does not affect extension's functionality and can be ignored until it is updated by our team.

**** Proposed Resolution End ******

Greg Muth

Portland, OR, US

Atmel Studio 7 (Version: 7.0.1652) on Windows 10

Xplained/Pro/Mini Boards mostly