Problem with Xplained Ultra SAM V71: EDBG CMSIS-DAP driver not found on Win7 Pro.

Go To Last Post
15 posts / 0 new
Author
Message
#1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hello to all,

I installed the "driver-atmel-bundle-7.0.712" software, but my Win 7 Pro SP1 did not found the driver, for the "EDBG CMSIS-DAP" debug interface.
Where can I found the right driver for the EDBG?

 

TIA

Clemente

Last Edited: Sun. Mar 19, 2017 - 09:21 PM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Just an update.

I installed the AVR Studio 6.2 sp2, but nothing changed.

I try to uninstall the driver and install it again. Same error again.

Any ideas? :-(

 

TIA

Clemente

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

Usually drivers supplied with Atmel Studio just work. I would try to uninstall both drivers and the studio, then only install studio and your system should pickup the driver.

NOTE: I no longer actively read this forum. Please ask your question on www.eevblog.com/forum if you want my answer.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

alexru wrote:

Usually drivers supplied with Atmel Studio just work. I would try to uninstall both drivers and the studio, then only install studio and your system should pickup the driver.

Thank you Alexru, I will try soon.

But what means: I have to have  AVR Studio installed if I want to develop with Keil, for example?

 

Thanks again

Clemente

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

I have no idea, I never tried standalone driver pack, it might be the same thing and there is something else is wrong and reinstalling the studio will not help.

 

You should be able to safely uninstall the studio afterwards and the board still should be recognized. There are no real drivers there, it is just an inf file for an HID device.

NOTE: I no longer actively read this forum. Please ask your question on www.eevblog.com/forum if you want my answer.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hello Alexru,

no way to use it.

 

I reinstall the AVR Studio, restart the PC, but I have still the problem. The "EDBG CMSIS-DAP" device is not recognized.

I start a manual update of the driver, pointing windows to the "C:\Program Files (x86)\Atmel\Atmel USB Drivers\inf" folder, but with no result.

 

Actually, inside this folder, a folder like "EDBG CMSIS-DAP" is not present. May be the problem?

 

TIA

Clemente

Last Edited: Thu. Jun 11, 2015 - 11:38 AM
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Sounds like time to contact Atmel Support ...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Thanks awneil, I will try...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

I have same problem , but I still didn't find solution.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 1

MOD: marcossmartvorax, please stop cross posting, or I will start deleting your posts. It does not increase your chances of getting a solution, it does quite the opposite.

NOTE: I no longer actively read this forum. Please ask your question on www.eevblog.com/forum if you want my answer.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Ok, I m sorry

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hi,

 

i have the same problem (Windows 7 Pro.). I've tried to reinstall Atmel Studio and to install the "Atmel USB drivers" package without success. Any ideas to solve this problem?

 

Best regards,

Akin

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hi,

I'm in the same situation. :-(. Windows 7 pro and  Atmel studio 7. 

 

Regards,

phlb.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Not sure what happens in the latest version of Atmel Studio. I have version 6.2 and I could not get stuff.py script to run.

The problem was that the Avr-GCC 32 bit tool chain needed to be installed.

The installation path is the same that is us for the Avr-gcc 8 bit version.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Hi,

Facing same problem. Trying to connect Atmel SAML21 Xplained pro board to my offline computer having windows 7 pro OS. I have installed latest version of Atmel Studio (as-installer-7.0.1417-full.exe) as well as installed USB driver (driver-atmel-bundle-7.0.712.exe) but still unable to connect as EDBG CMSIS-DAP driver is not found.